top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

Fotografie rondom een Afscheid. Waarom eigenlijk?

Bijgewerkt op: 30 sep. 2021

Kun jij je voorstellen dat je je kind verliest en dat er geen foto’s van het afscheid zijn? Dat je 2 jaar bent en je moeder ziek is en overlijdt zonder een herinnering daarvan te hebben? Dat je man overlijdt na een huwelijk van 60 jaar? Of je beste vriendin? En dat je nooit meer terug kan zien? Je kunt je vast voorstellen dat een afscheidsfotograaf hier in een behoefte voorziet. Dat is mijn zinvolle werk.


Als ik vertel dat ik afscheidsfotograaf ben reageren mensen vaak verbaasd. Ze hebben er nog nooit van gehoord of hebben er een verkeerde voorstelling van.


Maar als ik uitleg waarom ik dit met zoveel passie doe en wat de waarde is liefdevolle herinneringen te hebben aan een zware periode dan zie ik begrip en nieuwsgierigheid. Soms ook verdriet. Had ik maar geweten dat dit kon……en dan komen de verhalen. Verhalen van verlies en wegstoppen, van heel veel liefde, van er niet meer over praten en maar doorgaan. Van jaren later vastlopen in het leven. Dat kan anders en gelukkig zijn er steeds meer mensen die de waarde van afscheidsfotografie ervaren.


We krijgen allemaal te maken met verlies en moeten daar ook allemaal mee verder leven. Gevoelens van woede, verdriet en liefde, loslaten en vasthouden, angst en vertrouwen, huilen en lachen, kapot moe zijn en er toch doorgaan. Het is allemaal met elkaar verbonden, het hoort er allemaal bij én het mag gezien worden. Naast het onvermijdelijke gemis is het zelfs’ fijn' de liefdevolle momenten terug te zien, zij vertellen de realiteit maar geven ook troost en kracht om door te gaan. Je voelt de liefde en de betrokkenheid.


Wat doe ik als afscheidsfotograaf?

In de praktijk fotografeer vooral uitvaarten. Dat doe ik op een integere en respectvolle manier voor alle betrokkenen en laat daarbij het eerlijke, complete verhaal zien met als eindresultaat een fotoboek.

Dit zijn uitvaarten van mensen van 0 tot 100 jaar. Ik heb ook langere opdrachten, waarin ik baby's, kinderen of volwassenen in een ziekteproces volg. En nee, dan fotografeer ik niet alleen de complexiteit van een ziekte. Maar laat ik vooral het dagelijks leven zien. De gewone momenten die later helemaal niet zo gewoon bleken te zijn.

De gepersonaliseerde fotoboeken die ik maak bieden stof tot praten. Het houdt de herinneringen levend en de foto’s worden zelfs waardevoller naarmate de jaren verstrijken. Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden en dragen bij aan het integreren van het verlies in het leven van de achterblijvers.

Het vult vragen in en laat zien wat jij bent vergeten, niet hebt gezien of graag vast wilt houden. Tot in de kleinste persoonlijke details.

Na een uitvaart begint de rouw vaak pas echt. Dan is daar het boek die geduldig wacht totdat er behoefte is om gezien te worden.


Wat is de meerwaarde van deze herinneringen?

Het is een ondersteuning bij het verwerken. De woorden van de nabestaanden waarvoor ik heb gefotografeerd zijn hierin alleszeggend. Hieronder de laatste reactie die ik heb ontvangen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je foto’s zien en meer referenties lezen? Kijk dan op mijn website: fotografierondomafscheid.nl


Een mooie reactie om te koesteren

"Toen ik op je website keek wist ik binnen een paar seconden dat je de juiste fotografe voor ons was om het afscheid van de vader van mijn dochtertje vast te leggen. Je was zo enorm afgestemd en liefdevol op de achtergrond aanwezig, dat het geen moment storend was.


En de foto's! Jeetje de foto's!! Kwetsbare momenten waar zoveel liefde uit spreekt. Jij begrijpt wat fijn is om terug te zien. De foto's zijn een verhaal op zich. Tijdens zo'n dag zijn er zoveel indrukken en tegelijkertijd zoveel wat ik op dat moment niet meekreeg. Heel fijn om dat op zelf gekozen momenten nog rustig terug te kunnen zien! Het album is iets tastbaars, niet te vergelijken met het zien van foto's op het scherm. Het album is van een prachtige kwaliteit en de foto's zo helder, kleurig en scherp. Het heeft mij nu al enorm geholpen om liefdevol terug te kunnen kijken op iets wat ook zo rauw en verdrietig is. Ik ben ook blij voor mijn dochter dat zij dit nu heeft als steun bij haar verwerking in de toekomst. Ontzettend bedankt vanuit het diepste van mijn hart!"


Arenda Oomen, rouwfotografie

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page