top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

Ontzorgen bij een erfenis

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het overlijden van een dierbare. In de periode daarna komt er veel administratieve en financiële rompslomp op je af. Tijd om te rouwen krijg je soms niet, er zijn dingen die direct geregeld moeten worden. Het is mij ook overkomen. Achteraf had ik hier beter professionele hulp bij kunnen hebben. Dat had niet alleen veel verdriet en ergernis, maar ook veel tijd en geld gescheeld. Ook had het enorm geholpen als er duidelijk op papier had gestaan wat er geregeld was en waar de belangrijke informatie te vinden was. En dat is nu precies waarom ik Register Executeur ben geworden.


Het mooiste voorbeeld uit mijn praktijk is misschien wel een alleenstaande moeder die overlijdt na een kort en onverwacht ziekbed. Zij laat een zoon van 18 en een dochter van 15 achter. Geen testament, geen voogdij…. En geen tijd meer om nog snel iets te regelen. Dus komt Jeugdzorg erbij en volgt een lange periode van onzekerheid. Kunnen de kinderen in het huis blijven wonen? Wie krijgt de voogdij over het minderjarige meisje? Waar moeten de kinderen van leven? Wie betaalt hun studie en ga zo maar door. En ik hoor u denken…hoe kan dat nou? Dat je dat niet regelt? De uitvaartbegeleider van dit gezin belde mij met de vraag of ik de familie kon helpen. Natuurlijk heb ik dat gedaan. Uiteindelijk is het goed gekomen en wonen de kinderen nog samen in de woning, met toezicht van de voogd en een fijne club vrienden en familie. Maar spannend was het wel! Ik had veel liever eerder met de moeder afgesproken en haar geholpen met het vastleggen van de zorg voor haar kinderen en haar nalatenschap.


Rust en overzicht bewaren in een tijd dat je hoofd wel naar iets anders staat dan mailen met de bank, schrijven met de belastingdienst, bellen met de boekhouder en ga zo maar door.

Precies dit is wat ik mijn klanten kan bieden. Volledig ontzorgen bij het afwikkelen van de nalatenschap. Ik neem de tijd en heb aandacht voor de situatie waarin mijn klant zich bevindt. Elke situatie is anders. Er is tijd voor een goed gesprek, want ook dat is belangrijk in deze vaak onzekere periode. Samen kijken we ook naar de toekomst, zodat je letterlijk verder kunt met je leven.

Ook als je betrokken bent bij een nalatenschap kan ik je met advies terzijde staan. Soms zijn er situaties waarin je advies of steun nodig hebt van een onafhankelijke derde. Niet alleen als er onenigheid is, soms is het emotioneel ook te zwaar om alleen te doen.


Maar als je echt een cadeau aan je nabestaanden wilt achterlaten, zorg je ervoor dat er geen onduidelijkheden zijn. Je nalatenschap is goed in kaart gebracht, er is een overzicht van bezittingen en schulden, je wachtwoorden en inloggegevens staan in een goed beveiligd bestand (waar natuurlijk wel iemand bij kan) en er is een passend testament. Op deze manier weet je zeker dat de zaken worden afgewikkeld zoals jij dat wenst.

Om je daarbij te helpen kunnen we samen alles op een rijtje zetten. Ik maak hiervoor gebruik van een digitaal dossier waar je uiteraard zelf ook toegang tot hebt. Hierin staan alle belangrijke zaken beschreven en opgeslagen. In de digitale kluis kun je al je wachtwoorden en inloggegevens kwijt. Bij dit alles kijken we naar een eventueel bestaand testament of maken we, indien nodig, een opzet voor een nieuw testament.


Ben je nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd of ik iets voor je kan doen?


Kijk dan op mijn website: www.optijdnalatenschappen.nl143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page