top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

Gedenktekens om de herinnering levend te houden

Ineke Ouwehand: Toen mijn moeder in 1986 (relatief jong) overleed, werd ze begraven op een ‘keurige’ begraafplaats. Ik vond haar daar niet meer. Maar ik nam een beeldje mee uit haar huis. Een beeldje wat haar symboliseerde: zwierig en vrolijk. Dat beeldje staat nog steeds in mijn kamer en heeft me ertoe aangezet om ook voor anderen beeldjes te gaan maken die de herinnering levend houden. Zo heb ik ook, samen met mijn schoonfamilie, het grafmonument voor mijn schoonmoeder ontworpen en de glasplaat gemaakt en, in overleg, in steen laten vatten. Elke keer als we naar het graf gaan zijn we verrast door de kleuren en de kleurige slagschaduw. Zie mijn website Ineke Ouwehand www.iengezien.nl


Veronique Daemen-Schoemaker: Na het overlijden van mijn vader, die begraven wilde worden, hebben wij, mijn moeder, broers en zussen de tijd genomen om na te denken over wat er op zijn graf zou moeten komen. Ik maakte verschillende ontwerpen die we met de familie bespraken. De uitvoering is een glasobject geworden die in steen gevat werd. Het glas stelt op een abstracte wijze de 4 seizoenen voor. Mijn ouders genoten van het buiten wonen, de kleurenwisselingen in de seizoenen. Er is nu altijd kleur op het graf. Het zonlicht geeft prachtige slagschaduw met kleuren. Zo ben ik begonnen met het maken van gedenktekens. Meer informatie: Veronique Daemen-Schoemaker www.veroniquedaemen.nl


In de zomer van 2022 zijn Ineke Ouwehand en Veronique Damen een samenwerking aangegaan onder de naam: Gedenktekens. Ieder apart, maar wel elkaar ondersteunend. Het beeld is in gefused glas, gevat in steen, ijzer of hout. Het kan op het graf, in de tuin of in huis geplaatst worden. Gefused glas is transparant, met prachtige gekleurde schaduwen. Zoals herinneringen zijn. Diffuus en toch helder, veranderend in het licht dat erop schijnt. Voor glas dat buiten staat, maken we een extra dikke uitvoering, dat is erg sterk.


Ze hebben beide ervaren dat een persoonlijke wijze van herdenken zeer waardevol is. En hebben hetzelfde doel: mensen blij maken met een persoonlijk beeld, om zo telkens iemand te gedenken zoals u dat wilt.77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page