top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

Mag dat ook?

Steeds weer krijg ik verbaasde blikken als ik vertel dat eigenlijk alles mag. Wat de wens van de overledene of de familie ook is, op een paar wettelijke eisen na, kun je bijna iedere wens inwilligen. Fijn om te merken dat er ook meer en meer specifieke wensen komen. En het is goed om de familie ook te kunnen helpen naar de juiste keuze.

Onlangs heb ik een familie bijgestaan na het verlies van hun vrouw en moeder. Zij waren niet bekend met een familiekamer, een zogeheten 24 uurs kamer. Een prettige, sfeervolle ruimte waar de familie ten alle tijden terecht kan in de dagen voor de uitvaart en de overledene aanwezig is. Eerst wilden ze het niet maar na enige aarzeling besloten ze er toch gebruik van te maken. Vier dagen zijn zij bijna onafgebroken in deze kamer geweest. Een muziekje, een drankje, familie en dierbaren die rustig langs konden komen om afscheid te nemen. “Het heeft ons enorm veel rust gebracht” zei de jongste dochter wat haar oudere zusje direct bevestigde.

Er komen steeds meer nieuwe aanwinsten in onze branche om het afscheid nog intenser en persoonlijker te maken. Zo zag ik van kunstenares Jantine Kraayeveld de Bloemenband: een innovatieve en liefdevolle laatste omhelzing. De band omsluit de mand of kist en de familie, of de gasten tijdens de uitvaart, kunnen allemaal hun eigen persoonlijke bloem erin steken. Het is een prachtig gezicht en een zeer waardevolle herinnering. De bloemenband kan ook mee naar de laatste rustplaats.


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page