top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

Uitvaartlocaties

‘Maar je zit echt niet aan de traditionele en bekende locaties voor een uitvaart vast’. Deze zin heb ik de afgelopen tijd zeer veel moeten verkondigen. Ik zeg expres moeten erbij. Het valt mij namelijk op dat mensen het idee hebben dat een uitvaart, in welke vorm dan ook, gehouden moet worden op de eigen locatie van een uitvaartorganisatie. Niets is minder waar. Dit is een idee wat gegroeid is in de loop der jaren en dus voor mij een mooie uitdaging om te ontrafelen.


Een zeer ervaren uitvaartbegeleidster uit Oost-Nederland opende mijn ogen. ‘Vroeger, en dan moet echt even een tijd terug gaan, waren er geen uitvaartorganisaties. Stel je even voor hoe dat ging. Opa stierf op de boerderij. De kinderen, buren en familie werden erbij gehaald en men ging aan de slag. De kist werd getimmerd, de bloemen in de tuin geplukt waarvan de vrouwen een krans maakte, de pastoor of dominee vertelde het verhaal en de borrel kwam na de begrafenis op tafel, gewoon thuis’. Ik zag het direct voor mij. Geen inmenging van wat wel en niet mocht maar gewoon het hart volgen. ‘Hoe komt het dan toch dat mensen denken dat van alles niet mag of kan maar moet het volgens bepaalde voorschriften’. Het antwoord laat zich raden. ‘Die grote organisaties hebben steeds meer locaties in eigen bezit en niet vullen is dus geen inkomsten, heel simpel’.


Een goede reden om eens verder te kijken naar locaties die zeer geschikt zijn voor een uitvaart. Groot of klein, intiem of juist met wat meer mensen. Zelfs een keuze voor binnen of buiten. Ik heb fijne gesprekken gehad met de gedreven eigenaren van bijvoorbeeld Boutique Hotel van Leijden, Grand Café de Burcht en de Tuin van de Smid. Prachtige locaties voor een bijzonder afscheid. En niets moet, alles mag.
235 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page