top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Cindy

Zeg het nu je het nog zeggen kan

“Hier voor je ligt het magazine WILSKRACHT. Ter nagedachtenis aan en viering van het leven van…”


Zo begon het voorwoord van ons magazine voor mijn vader. Vanuit mijn werk maak ik magazines. En toen we nadachten over een passend afscheid van mijn vader kwam het magazine dan ook snel ter sprake. De spot van DELA, waarin mensen worden gevraagd hun geliefden en dierbaren nu al toe te spreken, diende ter inspiratie.


Mijn vader kreeg 7 jaar geleden te horen dat hij longfibrose heeft. Bij deze zeldzame ziekte ‘knappen’ de longblaasjes in de longen waardoor deze afsterven. Het is niet te stoppen en ook de uitkomsten over medicijnen die het proces afremmen zijn onzeker. We zijn in de fase aanbelandt dat zijn hart de functie van zijn longen overneemt …


Doordat we onze verhalen nu aan hem sturen is er gelegenheid om in alle openheid op ons leven samen te reflecteren. Of samen zijn afscheid te organiseren. En nog belangrijker: samen te rouwen. De onderlinge banden tussen mij en mijn ouders, broertjes, schoonzus en gezin is veranderd. Onlangs hoorde ik iemand de term ‘lichtend rouwen’ gebruiken. Dankzij dit magazine hebben we hier een definitie aan gegeven en is dit voor ons een hele waardevolle en dankbare periode.


Het brengt me terug naar de spot van DELA. We maken dus samen met mijn vader een magazine over hem voor de aanwezigen bij zijn uitvaart. We schrijven onze herinneringen in verhalen of laten zijn kleinkinderen een ‘vriendenboekje’ invullen. Via een QR-code krijg je toegang tot zijn persoonlijk samengestelde afspeellijst op Spotify. En staan er heel veel foto’s in. Wij hebben ervoor gekozen het vooral bij onze eigen familie te houden, maar je kunt iedereen een bijdrage vragen. Vervolgens printen we een aantal exemplaren voor de aanwezigen bij de besloten uitvaartdienst. Tijdens de condoleance daarna delen we de digitale (bladerbare) versie via een kaartje. Een direct voordeel is dat je de lezers de gelegenheid geeft om op een later tijdstip de verhalen nog eens na te lezen.


Hier biedt, naar mijn idee, iedere uitvaartverzorger toegevoegde waarde. Zo kunnen zij met dergelijke concepten hun dankbare en waardevolle werk uitbreiden. Want een afscheid gaat niet over de periode tussen het overlijden en de uitvaart, maar over het stapsgewijs loslaten vanaf het moment dat iemand te horen krijgt dat hij/zij komt te overlijden.


Cinda, magazine Queen


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page