top of page
Post: Blog2_Post
Zoeken
  • Foto van schrijverTrudy Kwik

De dood is bespreekbaar geworden

Kan en mag dat echt? Vol verbazing kijken mensen mij aan als we in gesprek zijn over de uitvaartwensen. Niet een onderwerp wat je dagelijks aan de koffietafel bespreekt, maar eigenlijk wel erg nodig lijkt. Fijn om in kaart te brengen wat de wensen zijn én te vertellen welke mogelijkheden er ook zijn. Zo vertelde een dochter mij dat na het plotselinge overlijden van haar moeder er niets bekend was over de wensen bij het afscheid en de uitvaart. “Het was altijd een beladen onderwerp waar echt geen ruimte voor was. Heel jammer omdat we nu als gezin aannames hebben gedaan, maar of het juist is geweest weten we niet. We hadden dit heel graag willen weten, dat had een hoop rust gegeven”.


Door de wensen vooraf te bespreken en in een mooi document vast te leggen wordt er veel onnodige stress voorkomen. Zo kun je na het overlijden meer aandacht aan elkaar geven. Met een echtpaar op leeftijd heb ik een mooi gesprek gehad. “Wij willen de kinderen er emotioneel niet mee belasten, maar

vinden het wel fijn dat het nu op papier staat. Zij weten waar het document ligt en hoeven niet alles nog te bedenken. Fijn ook om te horen dat er veel meer mogelijk is dan dat wij eigenlijk bedacht hadden. Zo kan het een hele persoonlijke uitvaart worden”. En met een knipoog riepen ze erachter aan dat zij hopen dat het document nog lang in de kast kan blijven. En dat hoop ik ook.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page